top of page

Sprekers

Maak kennis met de dagvoorzitter, de keynotes, de sprekers, de interviewers en de columnist van de Mag Inspiration Day 2022.

Debby Gerritsen_2.jpg

DAGVOORZITTER

Debby Gerritsen

Columnist, podcastmaker en presentator

Debby kijkt met een kritische, open en nuchtere blik naar maatschappelijke thema’s. Vrouw gerelateerde onderwerpen, liefde en seksualiteit zijn haar specialiteit. Maar een goed gesprek over sport of politiek gaat ze ook zeker niet uit de weg. Debby durft kwetsbaar te zijn en neemt geen blad voor de mond.

 

Debby groeide op in het Sallandse Raalte en vertrok op haar 17e naar Amsterdam voor de studie Communicatie. Na haar studie werkte ze voor tijdschriften als ELLE, Folia, Nieuwe Revu en Quote. In 2010 startte Debby als founding editor de duurzame glossy VEGA (Sanoma Media) en in 2015 stond ze als hoofdredacteur aan de wieg van het literair erotische tijdschrift Oh. Van 2017 tot 2021 was Debby hoofdredacteur van het weekblad VIVA en van VIVA Mama (DPG Media). Daarna maakte ze een overstap naar het AD waar ze als vaste columnist graag het publieke debat opzoekt. Daarnaast is ze ook te beluisteren in haar podcast Over de liefde - een gloednieuwe serie over dit fascinerende, onuitputtelijke onderwerp is nu online te beluisteren - en beantwoordt ze iedere week liefdes-, lust- en levensvragen van lezers in haar brievenrubriek.

 • LinkedIn
Nicholas Blechman ©Elinor Carucci.jpg

KEYNOTE 1

Nicholas Blechman

The New Yorker

10.05 - 10:30

Nicholas Blechman was voorheen art director van The New York Times Book Review en The Times. Sinds 2015 is hij Creative Director van het legendarische magazine The New Yorker, dat bekend staat om zijn indrukwekkende covers. Ook maakt hij zelf illustraties, die onder andere in GQ, Wired en The New York Times zijn verschenen. 

Hij zal komen vertellen over zijn creatieve visie voor The New Yorker en hoe je een magazine met een dergelijke geschiedenis fris houdt qua design.

 • LinkedIn
 • LinkedIn
Marie-Pierre Lannelongue.webp

KEYNOTE 2

Marie Pierre Lannelongue

M Le Mag (Le Monde)

10:30 - 10:55

Tien jaar geleden bedacht Marie-Pierre Lannelongue het magazine M Le Mag, voor bij de krant Le Monde. Ze zal vertellen hoe ze dat aanpakte, maar ook delen hoe het krantenmagazine is geëvolueerd in die tijd en praten over haar kijk op content. Wat is de essentie van een magazine tegenwoordig en hoe zorg je dat je het juiste pad inslaat qua journalistiek, art direction, insteek en de zoektocht naar talent?

 • LinkedIn
 • LinkedIn
Sonya Zabouga.jpg

KEYNOTE 3

Sonya Zabouga

ELLE & ELLE Decoration Ukraine

10.55 - 11:20

Na 4 jaar gewerkt te hebben als deputy-editor in chief voor het magazine Officiel Ukraine maakt Sonya de overstap naar fashion-director bij ELLE. Sinds 2008 staat ze als hoofdredacteur aan het roer van de Oekraïense edities van ELLE & ELLE Decoration. Op 24 februari jl. verandert haar leven voorgoed als Rusland Oekraïne binnenvalt. Via een liveverbinding vertelt Sonya vanuit Oekraïne hoe haar leven er daar op dit moment uitziet en hoe ze een tijdschrift als ELLE maakt in oorlogstijd. 

 • Instagram
 • LinkedIn
Rob Goossens.jpg

Rob Goossens

Journalist

RTL Boulevard

Parallelsessie 1 & 2
11:50 - 12:15
&
12:20 - 12:45

Rob Goossens is freelance mediaverslaggever voor onder meer Veronica Superguide en staat als deskundige aan de desk bij RTL Boulevard. Na zijn vwo begon hij aan een studie sociologie die hij al snel afbrak om achter de schermen aan de slag te gaan in politiek Den Haag. Bij zijn overstap naar de journalistiek werd de Haagse politiek dan ook zijn eerste specialisatie. Later schreef hij als financieel verslaggever voor De Telegraaf voornamelijk over beursgenoteerde technologie- en telecombedrijven. Sinds begin 2018 legt hij zich volledig toe op media- en entertainmentverslaggeving.

Interview door Chris Helt (Villamedia)
 

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
Marieke van de Rakt ©Rob Voss.jpg

Marieke van de Rakt

Head of Strategy Yoast

Parallelsessie 1 & 2
11:50 - 12:15
&
12:20 - 12:45

Marieke is Head of Strategy bij Yoast. Ze heeft sociologie en communicatie-wetenschappen gestudeerd en in 2011 een PhD in Sociale Wetenschappen behaald. Vanaf de oprichting van Yoast is ze actief bij het bedrijf betrokken. Marieke deelt regelmatig haar kennis vanaf diverse podia in binnen en buitenland.

Gespreksleider: Arjan Kropman (directeur F&L Media)

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
Cécile Koekoek.jpeg

Cécile Koekkoek

Chef Media & Opinie

de Volkskrant

Parallelsessie 1 & 2
11:50 - 12:15
&
12:20 - 12:45

Cécile begon haar loopbaan in 2000 als redacteur van de VARAgids. In die functie schreef ze vele interviews, ook voor Esquire. Ze publiceerde twee interviewbundels. In 2010 werd ze hoofdredacteur en aansluitend ook uitgever van de VARAgids. Vanaf 2018 is ze zich gaan toeleggen op tv en was ze hoofdredacteur van het laatste seizoen DWDD. Inmiddels is ze werkzaam voor de Volkskrant als chef Media en Opinie op zaterdag. Voor de krant schrijft ze regelmatig interviews. 

Gespreksleider: Thomas de Heide (chef FD Persoonlijk)

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
MERCURS 2022 MID website.png

Mercurs 2022

Genomineerde cases 

Reportage

Parallelsessie 1 & 2
11:50 - 12:15
&
12:20 - 12:45

Drie genomineerden voor de Mercur Reportage van het Jaar 2022 presenteren hun succesvolle cases. 

Gespreksleider: Paul Teixeira (secretaris uitgeverijbedrijf NVJ)

 • Website icon MID website
 • LinkedIn
 • LinkedIn
Saskia en Martine.jpg

Tis hier geen hotel

Saskia Smith & Martine de Vente

Parallelsessie 3 & 4
13:45 - 14:10
&
14:15 - 14:40
 • Website icon MID website
 • LinkedIn
Jip van den Toorn ©Valentina Vos.jpeg

Jip van den Toorn

Cartoonist 

de Volkskrant

Parallelsessie 3 & 4
13:45 - 14:10
&
14:15 - 14:40
 • Website icon MID website
 • LinkedIn
Maya-Nora Saaid.jpeg

Maya-Nora Saaid

Journalist

TikTok

Parallelsessie 3 & 4
13:45 - 14:10
&
14:15 - 14:40
 • Instagram
 • TikTok
MERCURS 2022 MID website.png

Mercurs 2022

Genomineerde cases 

Magazinemerk

Parallelsessie 3 & 4
13:45 - 14:10
&
14:15 - 14:40
 • Website icon MID website
 • Instagram

Freelance journalisten Saskia Smith en Martine de Vente zijn beiden moeders van pubers en oprichters van het succesvolle Tis Hier Geen Hotel, het platform voor iedereen met een puber in huis. Ze leiden je langs de hoogte- en dieptepunten van het puberouderschap en laten zien hoe je hen én jezelf zonder al te veel kleerscheuren en met een beetje gezond verstand en humor door die puberteit loodst.
 
Tis Hier Geen Hotel is een 360-graden mediamerk met een website, social media kanalen, uitgeverij, scheurkalender en een theatervoorstelling. 

Gespreksleider: Henrike Van Gelder (hoofdredacteur Kidsweek & Samsam)

Jip van den Toorn (winnaar Inktspotprijs 2022) illustreert voor Nederlandse en Belgische kranten en tijdschriften zoals De VPROgids, Het Parool en De Standaard. Ook heeft ze twee keer per week een beeldcolumn in De Volkskrant, waarin ze haar kijk deelt op de maatschappij en de politiek. In 2018 won ze met geborduurde kussens de World Illustration Awards en in 2019 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Ze is ook schrijver en redacteur bij Dit was het Nieuws en in november komt haar eerste boek “Crisis” uit bij uitgeverij Podium.  

Interview door Milou Deelen 

Maya-Nora Saaid is een TikTok-journalist die onderzoek doet naar sociale kwesties, cultuur, historische gebeurtenissen en politiek. Ze startte haar TikTok-account na de explosie in Beirut in 2020, omdat ze het niet eens was met de berichtgeving daarover. Haar eerste video kreeg meteen 288.000 views. Later ontdekte ze dat Siri (Apple’s virtuele assistent) de tijd in Palestina niet herkende, maar wel in Israël. Ze maakte een video en later nog een video, die beide viral gingen. Inmiddels werkt ze voor Middle East Eye, een onafhankelijk nieuwsmedium dat zich richt op Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Lees hier een recent interview in Villamedia.

Gespreksleider: Dolf Rogmans (Manager Vakontwikkeling NVJ)

Presentatie van de cases van de drie genomineerden in de categorie Mercur Magazinemerk van het Jaar 2022.

Gespreksleider: Nancy Detrixhe (research manager MMA)

Milou Deelen ©Zoë Brands.jpeg

Milou Deelen

Interviewt

Jip van den Toorn

Milou Deelen is journalist, spreker en schrijver. Schrijver van het boek Krabben, over waarom vrouwen elkaar veroordelen, en Hoe doen we het? – een persoonlijke zoektocht naar seksualiteit, waarin ze vijftien bekende vrouwen interviewt. Ze schrijft onder andere voor Het Parool, LINDA.meiden, VICE en Volkskrant Magazine.


 

 • LinkedIn
 • LinkedIn
Chris Helt.jpg

Chris Helt

Interviewt

Rob Goossens

Chris Helt werkte 12 jaar voor Nu.nl. Eerst bij de Duitstalige versie, zijn land van herkomst, en later bij de Nederlandstalige versie in verschillende functies, het meest recent als mediaverslaggever. Sinds 2022 is hij hoofdredacteur van journalistenvakblad Villamedia.  
 

 • LinkedIn
 • LinkedIn
esquire_2018_arno k_0393_©carinverbruggen_vierkant.png

Arno Kantelberg

Uitreiker

Mercurs 2022

Arno Kantelberg is hoofdredacteur van het lifestyleplatform ModMod, lifestyledeskundige bij RTL Boulevard, columnist bij de Volkskrant en Santos en schrijver van meerdere boeken. Daarnaast is hij voorzitter van de Mercurs-jury 2022 en zal hij tijdens de Mag Inspiration Day de winnaars bekendmaken in de categorieën Artdirection en Magazinemerk van het Jaar 2022.

 • LinkedIn
 • LinkedIn
Marcel van Roosmalen (©Annemieke van der Togt).jpg

COLUMN

Marcel van Roosmalen

Journalist, columnist en schrijver

Marcel van Roosmalen is journalist, columnist en (reportage)schrijver. Hij heeft een arendsoog voor het menselijk tekort en staat bekend om zijn droge humor. Zelf lacht hij nergens om. Marcel van Roosmalen is Druktemaker in De Nieuws BV op Radio 1 en maakt samen met Gijs Groenteman de talkshow Media Inside en de podcast Weer een dag. Hij is ook maker van De Krokante Leesmap, De gijzeling van Gladbeck en Radio Romano, columnist voor NOS Studio Sport en NRC Handelsblad en auteur van de #1 bestseller Theo Janssen: Marcel van Roosmalen op pad met de dikke prins (2019). Ook trok hij met fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg en Radio 1-presentator en Slimste Mens Roelof de Vries het land door met hun theatervoorstelling Dit is Nederland en speelt momenteel de voorstelling De pannekoekencaravan met Gijs Groenteman.

Daarnaast schreef hij Je hebt het niet van mij. Een tragikomisch verslag van een jaar Vitesse, dat werd bekroond met de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek. Zijn mooiste reportages verschenen in Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt en Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt. In 2019 verscheen Het zijn de kleine dingen die het doen: Marcel van Roosmalen over zijn moeder. In 2021 verscheen Mijn legendarische moeder overleeft alles en Nederland onder het systeemplafond en in 2022 volgde de bestseller Totaal met (bijna) al zijn reportages.

 • Website icon MID website
 • Twitter
bottom of page